Zaterdag 14 en zondag 15 september jl. vonden in Almere de Open Nederlandse Kampioenschappen Kata en Kumite voor Jeugd, Cadetten, Junioren en -21 jaar 2019 plaats, een internationaal kampioenschap van de Karate-do Bond Nederland. Karateka in de leeftijd 8 tot 21 jaar streden op de onderdelen kata en kumite voor de titels.

Zoetermeer/Almere – Negen kumite karateka van Budoschool Kai Sei hebben afgelopen weekend deelgenomen aan de ONJK/Dutch Open for Youth 2019 te Almere. Dit internationale kata en kumite kampioenschap van de KBN telde dit jaar 520 deelnemers in diverse categorieën. Het was een zwaar toernooi; de ONJK was door de Karate-do Bond Nederland (enige NOC*NSF karatebond van Nederland) voor alle selecties aangemerkt als meetmoment voor deelname aan E(J)K en W(J)K, waarbij het behaalde resultaat wordt gecombineerd met het resultaat van de NJK, wat voor de 11e maal in Zoetermeer plaats zal vinden (23 en 24 november a.s.).

Zaterdagmiddag stonden de categorieën kumite U16 (cadetten 14-15 jaar), U18 (junioren 16-17 jaar) en U21 (18-20 jaar) op het programma. Voor Kai Sei gingen Wissal el Boudakhani, Marin Hagenaar, Sarah Hagenaar, Sharon Jellema, Kai Krul, Mex Onderwater, Kosta Pappaioannou en Colin Vercammen de wedstrijdvloer op.

WJK-ganger Wissal beet in de categorie meisjes U16 +54 kilo voor Kai Sei het spits af. Na drie overwinningen in de voorrondes (4-3, 2-0 en 1-0) bereikt Wissal de finale. In de spannende eindstrijd rekent ze met een 4-2 winst af met haar Duitse tegenstandster. Wissal is Open NL Kampioen en prolongeert daarmee haar titel van 2018. Inmiddels is op een andere tatami de poule van Mex gestart, de categorie meisjes U16 -54 kilo. Ook Mex wint al haar wedstrijden in de voorrondes (8-0, 4-2 en 2-0) en bereikt de finale. Ze houdt het hoofd koel en met gedegen, doordacht en goed karate wint ze met 2-1. Mex is Open NL Kampioen en ook zij prolongeert haar titel van 2018. Kai en Colin kwamen beiden uit in de categorie jongens U16 -52 kilo. Kai verloor zijn eerste wedstrijd (5-7) en Colin won zijn eerste (6-2), maar verloor zijn tweede wedstrijd (3-5). Hun tegenstanders strandden in de voorrondes, waardoor er geen herkansing was voor de twee Kai Sei’ers. Wel hebben ze laten zien dat ze een enorme progressie hebben doorgemaakt. Kosta, uitkomend in de categorie jongens U16 -70 kilo, bereikt na drie spectaculaire overwinningen in de voorrondes (8-0, 6-0, 10-7) de finale. In deze eindstrijd moet hij zijn meerdere erkennen in zijn tegenstander en verliest met 1-5. Kosta is Vice Open NL Kampioen…zilver met een gouden randje. Ter plekke ontving Kosta, op basis van de zijn prestatie, van de assistent bondscoach een uitnodiging voor proeftrainingen bij de nationale selectie U16/U18, waardoor hij vanuit de jeugdselectie kan gaan doorstromen.

Hekkensluiters van Kai Sei op deze eerste dag van de ONJK waren Marin, Sarah en Sharon, allen uitkomend in de categorie meisjes U18 +59 kilo. Sharon start voortvarend en wint haar eerste twee wedstrijden (6-4 en 6-2). Door verlies in de halve finale (0-4), plaatst ze zich direct in de herkansing voor de strijd om het brons. Helaas moet ze in deze B-finale opgeven vanwege een blessure en behaald daarmee een vijfde plaats. Marin wint, na een bye in de eerste ronde, haar wedstrijd in de tweede ronde (8-0). In de halve finale moet ze het opnemen tegen haar zus Sarah, van wie ze na een gelijke stand (0-0) op hantei (scheidsrechterbeslissing) verliest. Marin plaatst zich hiermee direct voor de B-finale, maar de strijd om het brons weet ze net niet naar zich toe te trekken en behaald door een nipt verlies (1-2) een vijfde plaats. Sarah heeft waardig afscheid genomen in haar laatste optreden in de categorie U18. Door het bereiken van de leeftijd van 18 jaar, zal ze vanaf nu uitkomen in de categorie U21. Alle wedstrijden in de voorrondes zet Sarah naar haar hand (5-1, 4-3 en 0-0 hantei 5-0) en bereikt de finale. Sarah houdt het hoofd koel, doet wat ze moet doen en wint met gedegen karate de eindstrijd met 4-0. Met deze overwinning heeft Sarah de hoogste plek op het erepodium, de beker en de titel Open NL Kampioen.

Zondag, dag twee van de ONJK, stond in het teken van kumite voor de jeugd. Nicole Pappaioannou kwam voor Kai Sei deze dag in actie. Uitkomend in de categorie meisjes U12 +40 kilo wint een zeer scherpe Nicole haar wedstrijden in de voorrondes overtuigend (7-1 en 8-0), waarmee ze de finale bereikt. Gebrand op de overwinning wint Nicole de spannende eindstrijd van haar Duitse tegenstandster (3-1) en wordt Open NL Kampioen.

Voor Kai Sei was het een zeer geslaagd kampioenschap en voor de Kai Sei karateka en coaches een enorm succes; met negen deelnemers vier gouden, één zilveren en twee vijfde plaatsen behalen en daarmee als zesde eindigen in het medaille klassement (ruim 60 clubs) is fantastisch! 

Kai Sei gaat zich nu opmaken voor de Lion Cup te Luxemburg aankomend weekend, Wissal voor de WJK te Chili in oktober en de NK Karate U21 in eigen huis (Oosterpoort) eind november.

Kai Sei team: Kosta, Kai, Mex, Colin, Wissal, Marin en Sarah. Nicole ontbreekt.

One Team, One Dream! Ook interesse om (top) wedstrijdkarate of andere budosporten te beoefenen? Kijk dan op www.kaisei.nl!