image001-2Vrijdag 30 september t/m zondag 2 oktober vonden in het Topsportcentrum Rotterdam de officiële Europese Kampioenschappen Wado karate WIKF plaats, een groot internationaal kata en kumite kampioenschap, in samenwerking met de Karate-do Bond Nederland en onder auspiciën van de Wereld Karate Federatie. Elf karateka van Kai Sei hebben voor Nederland in de diverse categorieën gestreden voor een plek op het Europese erepodium, met 2 gouden, 1 zilveren en 4 bronzen medailles als resultaat.

ZOETERMEER/ROTTERDAM – Maar liefst elf karateka hebben namens Budoschool Kai Sei deelgenomen aan de 19e Europese Kampioenschappen Wado Karate kata en kumite van de Wado International Karatedo Federation te Rotterdam. Dit grootse evenement telde ruim 1.000 inschrijvingen uit 18 landen in diverse categorieën.

Dag 1 startte met het onderdeel kata. Elvin Gerritsen kwam uit in de categorie jongens jeugd 12-13 jaar, een zeer grote poule met 18 deelnemers. Ondanks een prima gelopen kata pinan godan, haalde hij door een balansverstoring te weinig punten voor een plaats bij de acht die doorgingen naar de finaleronde. In de categorie heren senioren vanaf 18 jaar liep Moussa Ouedda een goede kata jitte. Hij kwam helaas net 0.1 punt te kort voor een plek in de finaleronde. Laat in de middag startte het onderdeel kumite jeugd individueel. Colin Vercammen kwam uit in de categorie jongens jeugd 10-11 jaar -35kg. In de 1e ronde had hij een bye, de 2e ronde verloor hij na een gelijkspel (0-0) van een ander Nederlands teamlid op hantei (3-2). Helaas geen herkansing voor Colin. In de categorie meisjes jeugd 12-13 jaar -45kg won Mex Onderwater haar 1e wedstrijd met 2-1. De 2e partij verloor zij met 0-2 van de latere finalist, die later die avond Europees Kampioene werd. Hierdoor kwam Mex in de herkansing in een directe strijd om de 3e plaats, die ze helaas verloor met 0-1 in de laatste seconden. Mex werd hiermee 5e. Wissal el Boudakhani en Marin Hagenaar kwamen beiden uit in de categorie meisjes jeugd 12-13 jaar -55kg. Marin won haar 1e wedstrijd na een gelijkspel (1-1) op hantei (5-0). Wissal won haar 1e partij voor tijd met 10-1. In de halve finale stonden de beide teammaatjes tegenover elkaar. Wissal won deze wedstrijd met 8-0 en behaalde een plek in de finale, Marin kwam hierdoor in de herkansing voor een strijd direct om de 3e plaats. Na een gelijkspel (5-5) verloor Marin nipt op hantei (3-2) en werd 5e. De zinderende finale won Wissal in de laatste seconden met 6-5 en de Europese titel was voor haar!

Op de tweede dag werden alle individuele categorieën kumite voor cadetten en ouder gedraaid. In de categorie jongens cadetten 14-15 jaar -52kg kwamen de drie clubmaatjes Glenn Leggedoor, Michael Oostindie en Eugene Luijdens uit. Glenn verloor zijn 1e wedstrijd met 7-5 van de latere finalist en uiteindelijk Europees Kampioen, dus plaatsing voor herkansing. Eugene won zijn eerste twee wedstrijden met 5-0 en 7-2, maar verloor de halve finale met 3-0 van dezelfde latere finalist en plaatste zich in de herkansing direct voor de strijd om de 3e plaats. Michael won zijn 1e partij na een gelijkspel (11-11) op hantei (3-2), maar verloor de 2e wedstrijd met 2-0 van de andere latere finalist. In de herkansing won Glenn de 1e wedstrijd met 7-4. Het gevecht om de 3e plaats was vervolgens tussen Glenn en Eugene, waarbij Glenn met 8-0 voor tijd de winst naar zich toe trok en de bronzen medaille was voor hem. Michael verloor nipt de 1e wedstrijd in de herkansing met 5-4 en werd daarmee 7e .

Sarah Hagenaar kwam uit in de categorie meisjes cadetten 14-15 jaar +54kg. Sarah verloor met 10-1 haar 1e wedstrijd van een zeer imposante Deense, de latere finaliste en Europees Kampioene. Daardoor kon Sarah zich opmaken voor de herkansing. De 1e wedstrijd won ze met 2-0, de strijd om de 3e plaats won ze met 3-1 en het brons was voor Sarah. In de categorie jongens cadetten 14-15 jaar -70kg startte Jordy Meyer de wedstrijd met een bye in de 1e ronde. De 2e ronde verloor hij met 7-5 van de latere finalist en Europees Kampioen, dus plaatsing in de herkansing. De 1e wedstrijd won Jordy met 10-2, de strijd om het brons verloor hij met 0-3 en werd daarmee 5e .

Op de laatste dag van de EK stonden de teams kumite en open klasse kumite op het programma. Alle Kai Sei kumite karateka hadden een plekje in één van de Nederlandse teams. Colin kwam met Team NL B uit in de categorie jongens jeugd 10-11 jaar. De 1e wedstrijd werd verloren van de latere finalist, waarmee het team zich plaatste voor een directe strijd om het brons tegen België. Deze wedstrijd werd gewonnen, waarmee Colin met zijn team het brons binnenhaalde. Wissal, Marin en Mex kwamen alle drie uit in de categorie meisjes jeugd 12-13 jaar. Marin had met haar Team NL A een voorwedstrijd (1e ronde), welke ruim werd gewonnen. Daarna startte Mex met Team NL B in de 2eronde (1e ronde een bye). Ook Team B won haar wedstrijd ruim en kwam in de halve finale. Team NL A won ook de tweede ronde ruim en plaatste zich eveneens voor de halve finale. Team NL C met Wissal won ook haar 1e wedstrijd in de 2e ronde (1e ronde bye), waarmee ook dit team zich plaatste voor de halve finale tegen Team NL A. Team NL B moest in de halve finale haar meerdere erkennen in het eerste team van Denemarken, de latere Europees Kampioen, en plaatste zich in de herkansing voor een strijd om het brons. Team NL A won vervolgens van Team NL C, waarmee Team NL A in de finale kwam en Team NL C zich kon gaan opmaken voor een strijd in de herkansing direct om het brons. Team NL B wist zich goed te herpakken en behaalde met 2 winstpartijen (o.a. door Mex) de bronzen medaille. Team NL C verloor de strijd om het brons en moest genoegen nemen met een 5eplaats. Team NL A kon de finale niet naar zich toe trekken en behaalde daardoor het zilver. In de categorie jongens cadetten 14-15 jaar waren Glenn, Eugene, Jordy en Michael opgenomen in de Teams NL. Team NL A met Glenn wonnen de voorwedstrijd (1e ronde) en konden ook de 2e ronde op hun naam schrijven. Team NL B met Eugene, Jordy en Michael verloren nipt hun 1e wedstrijd (bye in de 1e ronde) van de latere finalist en plaatsten zich daardoor voor de herkansing. Ook de halve finale won Team NL A ruim, waardoor de jongens zich konden gaan opmaken voor de finale. Helaas kon Team NL B de 1e wedstrijd in de herkansing niet naar hun hand zetten en verloren nipt, met een 7eplaats als resultaat. Team NL A was ook in de finale oppermachtig, waarmee ze de Europese titel binnen haalden. Sarah kwam met Team NL C uit in de categorie meisjes cadetten14-15 jaar. Na een zeer spannende gewonnen voorwedstrijd, strandde het team in de 2e ronde. De tegenstander bereikte niet de finale, waardoor er geen herkansing in zat. De inbreng van Kai Sei bereikte met Glenn en Michael, die uitkwamen in de categorie jongens cadetten 14-15 jaar open klasse, het eind. Michael verloor zijn 1e wedstrijd. Omdat zijn tegenstander even later strandde en niet de finale bereikte, was er geen herkansing voor Michael. Vanwege het uitvallen van een aantal jongens door blessures, gleed Glenn door naar de kwartfinale. Hierin moest hij het opnemen tegen een andere Nederlander, een strijd die Glenn helaas verloor. Een herkansing zat er niet in, aangezien zijn tegenstander niet in de finale kwam.

Nederland was met in totaal 95 medailles, waarvan 30 gouden, 25 zilveren en 40 bronzen, overall winnaar van deze geweldige EK. We zijn trots dat we met Kai Sei deel hebben mogen uitmaken van het Holland Team van de WIKF Netherlands.