Zondag 9 december jl. vonden in Harderwijk de landelijke dangraadexamens van de Karate-do Bond Nederland plaats.

Zoetermeer/Harderwijk – Afgelopen zondag 9 december 2018 waren in Harderwijk de officiële landelijke dangraadexamens van de Karate-do Bond Nederland (de enige NOC*NSF karatebond). Van alle stijlen, die onder de paraplu van de KBN vallen, is dit dé mogelijkheid voor karateka om een felbegeerde (hogere) dangraad te behalen.

Voor Budoschool Kai Sei gingen Mex Onderwater en Colin Vercammen op voor het 1e dan examen. Als eerste werd het onderdeel kihon-waza (basistechnieken) getoetst, gevolgd door renraku-waza (gecombineerde technieken). Het derde onderdeel, voor velen het meest spannende, was kata (stijlfiguur). Het vierde onderdeel betrof kumite (partnervormen), welke Mex met partner Wissal el Boudakhani uitvoerde en Colin met Kai Krul. Het examen werd afgesloten met jiyu-kumite (sparring). Na een intensieve trainingsperiode o.l.v. leraar en KBN-examinator Alex Janssen, legden Mex en Colin een voldoende examen af. Hierdoor konden zij na afloop van het examen, naast een aantekening in het paspoort, het diploma en de zwarte band in ontvangst nemen.

Sarah Hagenaar ging in de ronde erna op voor het 2e dan examen. De eerdere beschreven vijf onderdelen werden getoetst, met daarbij andere kata en kata toepassing (uitleg van de kata). Na een heel goede voorbereiding wist Sarah met examenpartner en zus Marin een voortreffelijk examen af te leggen. De 2e dangraad was hiermee behaald. Het totaal aantal karate dangraadhouders bij Kai Sei komt hiermee op 22 (19 uit eigen opleiding).

Ook interesse om karate of andere budosporten te beoefenen, kijk op www.kaisei.nl.