Zaterdag 25 en zondag 26 mei jl. vonden in Harderwijk de landelijke dangraadexamens van de Karate-do Bond Nederland plaats.

Zoetermeer/Harderwijk – Afgelopen zaterdag 25 en zondag 26 mei 2019 waren in Harderwijk de officiële landelijke dangraadexamens van de Karate-do Bond Nederland (de enige NOC*NSF karatebond). Van alle stijlen, die onder de paraplu van de KBN vallen, is dit dé mogelijkheid voor karateka om een felbegeerde (hogere) dangraad te behalen.

Voor Budoschool Kai Sei ging Nico van der Wansem op voor het 1e dan examen. Als eerste werd het onderdeel kihon-waza (basistechnieken) getoetst, gevolgd door renraku-waza (gecombineerde technieken). Het derde onderdeel, voor velen het meest spannende, was kata (stijlfiguur). Het vierde onderdeel betrof kumite (partnervormen), welke Nico met partner Ralph Bloem uitvoerde. Het examen werd afgesloten met jiyu-kumite (sparring). Na een intensieve trainingsperiode o.l.v. leraar en KBN-examinator Alex Janssen, legde Nico een voldoende examen af. Hierdoor kond hij na afloop van het examen, naast een aantekening in het paspoort, het diploma en de zwarte band in ontvangst nemen.

Ralph Bloem ging in dezelfde ronde op voor het 2e dan examen. De eerdere beschreven vijf onderdelen werden getoetst, met daarbij andere kata en kata toepassing (uitleg van de kata). Na een hele goede voorbereiding wist Ralph met examenpartner Nico een voldoende examen af te leggen. De 2e dangraad was hiermee behaald. Het totaal aantal karate dangraadhouders bij Kai Sei komt hiermee op 23 (20 uit eigen opleiding). Ook interesse om karate of andere budosporten te beoefenen, kijk op www.kaisei.nl.