Zaterdag 17 september en zondag 18 september jl. vond in Berlijn de Internationale Banzai-Cup Open plaats, een groot internationaal kata en kumite toernooi, van het Berliner en Deutscher Karate Verband onder auspiciën van de Wereld Karate Federatie.

image004-1ZOETERMEER/BERLIJN – Vijf karateka van Budoschool Kai Sei hebben afgelopen zaterdag en zondag deelgenomen aan de Internationale Banzai-Cup Open Berlijn. Dit grote internationale kata en kumite toernooi, van het Berliner en Deutscher Karate Verband onder auspiciën van de Wereld Karate Federatie, telde dit jaar ruim 1.200 deelnemers in diverse categorieën. Evenals bij de Lion Cup (ruim 900 deelnemers) in het weekend van 10 september jl., waaraan dezelfde Kai Sei karateka deelnamen, was het niveau veel hoger dan de afgelopen jaren. Dit kwam door de aanwezigheid en deelname van nationale selecties van een groot deel van de Europese landen, als ook clubteams uit heel Europa. De toename van de “zwaarte” van deze toernooien is een logische ontwikkeling, omdat ze door veel nationale bonden (ook door de Karate-do Bond Nederland) worden aangewezen als meet- en selectiemoment voor EK, WK en het ingezette Olympisch traject voor Tokyo 2020.

Voor iedere gewonnen ronde en zeker voor podiumplaatsen worden er punten toegekend, welke door bijvoorbeeld een KBN kunnen worden gebruikt om te selecteren. Tijdens de Lion Cup van vorig weekend zijn er door de Kai Sei karateka geen podiumplaatsen behaald, maar door een aantal wel meetmoment punten.

Ook dit weekend, waar flink moest worden geknokt om een ronde verder te komen, zijn in Berlijn weer meetmoment punten vergaard. Zaterdag startte de poule Sarah Hagenaar met een kleine uitloop. Sarah won haar eerste twee wedstrijden en bereikte de poule finale, die ze helaas niet wist te winnen. Sarah kon wel in de herkansing gaan draaien, waar zij verloor met een 7e plaats als resultaat (34 meiden in de poule). Nu was het de beurt aan Glenn Leggedoor en Michael Oostindie, met een uur uitloop. Beiden verloren de eerste ronde en konden jammer genoeg niet gaan herkansen.

Zondag was het de beurt aan Wissal el Boudakhani en Mex Onderwater. Wissal beet het spits af, zij wist de voorronden ruim te winnen en plaatste zich daarmee voor de finale. In deze zinderende strijd wist Wissal in de laatste seconden te scoren, waardoor zij kampioen in haar categorie werd! Mex betrad daarna de mat voor haar wedstrijd. Al snel was er sprake van een 3-1 voorsprong, maar door een ongelukkige trap van haar tegenstander moest Mex op medisch advies opgeven met “kiken”. Zij kreeg de wedstrijd wel gewonnen gegeven (8-0), omdat haar tegenstander werd gediskwalificeerd. Op basis van het reglement mag je dan niet verder in het toernooi, maar dat was in het geval van Mex helaas toch niet meer mogelijk.

Alle verloren partijen van onze karateka waren met heel weinig puntenverschil. Weer zijn er meetpunt resultaten gehaald. Al met al hebben de coaches erg goed karate gezien op een toernooi van heel hoog niveau, dus iedereen is weer een ervaring rijker!