Afgelopen zaterdag 12 december 2015 werden door Budoschool Kai Sei de officiële Nederlandse Kampioenschappen Wado Karate georganiseerd, dit in samenwerking met Unity ‘99 uit Rotterdam, de Karate-do Bond Nederland en WIKF-Nederland (stijl organisatie). Meer dan 350 karateka in de leeftijd van 10 t/m 60 jaar hebben gestreden om de felbegeerde nationale titels op de onderdelen tantodori (mesverdedigingen), kata (vorm) en kumite (sparren).

ZOETERMEER – De Karate-do Bond Nederland is het orgaan die dé officiële Nederlandse Kampioenschappen Karate uitschrijft, waaronder de NK per stijlgroep. Afgelopen zaterdag stonden de NK Wado op het programma, de stijl die bij Budoschool Kai Sei wordt beoefend.

Het Wado karate is de grootste stijlgroep in Nederland, waardoor het een sterk bezet kampioenschap was met ruim 350 deelnemers. Kai Sei verscheen met 18 karateka op de tatami, waarmee ze in totaal 4 nationale titels, 3 tweede plaatsen en 2 derde plaatsen in de wacht sleepte. De podiumplaatsen werden op de onderdelen kata en kumite behaald, wat alleen maar aangeeft dat je bij Budoschool Kai Sei budo kunt beoefenen, maar ook Olympisch (top) sportkarate en dan ook nog op beide Olympische onderdelen.

In de ochtend werd gestart met kata (stijlvorm). Sarah Hagenaar, tegenwoordig kumite karateka, beet het spits af bij meisjes kata 14/15 jaar. Na de voorrondes overtuigend te hebben gewonnen, bereikte zij de finale en werd met een klein puntenverschil 2e. Nu was Glenn Leggedoor, eveneens een kumite karateka, bij jongens kata 12/13 jaar aan de beurt. Ondanks het demonstreren van solide kata, verloor Glenn de halve finale en plaatste zich direct voor de strijd om het brons. Deze wedstrijd wist hij naar zijn hand te zetten en werd 3e. Elvin, een voormalig kumite karateka en op dit moment ook judoka, had zijn zinnen gezet op kata en is daarmee 1e geworden. Door heel hard te trainen wist hij prima kata’s te laten zien, waarmee hij de Nationale titel bij de jongens kata 10/11 jaar binnenhaalde! Wissal El Boudakhani, uitkomend in de categorie meisjes kata 10/11 jaar en ook lid van de Kai Sei kumite ploeg, won alle voorrondes door net kata te laten zien en bereikte daarmee de finale. Helaas moest zij haar meerdere erkennen in haar tegenstander en werd 2e.

Na kata stond het onderdeel kumite (sparring) op het programma, dit startte aan het eind van de ochtend. Wissal El Boudakhani, net bekomen van het kata, kon als een van de eersten voor Kai Sei beginnen aan haar kumite wedstrijd in de categorie meisjes kumite 10-11 jaar +45 kg. Oppermachtig werd er door haar gevochten, met een Nationale titel als resultaat. De andere 10/11 jarige kumite dame van Kai Sei in de -40 kg was Mex Onderwater die zoals gewoonlijk rustig, kalm en berekenend haar wedstrijden vocht en de voorrondes met grote cijfers won. Hiermee bereikte Mex de finale en ook deze wedstrijd wist zij volledig naar haar hand te zetten en de derde 1e plaats was binnen. Nu was het de beurt aan Nicky Gerritsen en Sarah Hagenaar, beiden in de poule meisjes 14-15 jaar +54 kg. Een loodzware poule met bijna alleen selectieleden van de KBN. Beiden wisten door goed en sterk karate de finale te bereiken; het was een zinderende strijd in eigen huis, voor eigen publiek en tegen elkaar. Met slechts een punt verschil wist Sarah deze wedstrijd te winnen, waarmee zij 1e werd en Nicky 2e. Michael Oostindie, die een van hekkensluiters voor Kai Sei was, trof in de eerste ronde van de categorie jongens kumite 14/15 jaar -52 kg, een collega selectielid. Helaas verloor Michael deze wedstrijd, maar zoals je mag verwachten kwam zijn tegenstander in de finale. Michael plaatste zich in een directe strijd om de 3e plaats en wist deze te winnen.

Al met al een zeer geslaagd kampioenschap voor zowel de organisatie als de sporters. Dat het niveau van dit toernooi erg hoog is, ook aanzien heeft als een officieel NK en zeer serieus wordt genomen, bleek uit de aanwezigheid van de dopingautoriteit voor senior kumite karateka.