Zaterdag 18 en zondag 19 november jl. vonden in Almere de 31e Open Nederlandse Kampioenschappen Kata en Kumite voor Jeugd, Cadetten, Junioren en -21jaar plaats. Dit internationale kampioenschap, onder auspiciën van de Karate-do Bond Nederland, werd tien jaar geleden voor het laatst georganiseerd. Karateka in de leeftijd 8 tot 21 jaar streden op de onderdelen kata en kumite voor de titels.

Zoetermeer/Almere – Twaalf kumite karateka van Budoschool Kai Sei hebben afgelopen weekend deelgenomen aan de 31e Dutch Open for Youth 2017 te Almere. Dit internationale kata en kumite kampioenschap van de KBN telde dit jaar ruim 400 deelnemers in diverse categorieën. Met 3 maal goud, 2 maal brons en de 7e plek in het medaille klassement (ruim 60 sportscholen) was dit voor de Kai Sei karateka en coaches een enorm succes.

Zaterdagmiddag stonden de categorieën kumite U16 (cadetten 14-15 jaar), U18 (junioren 16-17 jaar) en -21 (18-20 jaar) op het programma. Voor Kai Sei gingen Belinda Haddish, Marin Hagenaar, Sarah Hagenaar en Fabiënne Vercammen de wedstrijdvloer op. Belinda en Fabiënne, beiden uitkomend in de categorie U16 meisjes -54 kilo, verloren hun eerste ronde. Ze konden niet rekenen op een herkansing, omdat hun tegenstander de finale niet wist te bereiken. In de categorie U16 meisjes +54 kilo won Marin Hagenaar haar eerste ronde overtuigend ruim voor tijd met acht punten verschil. In de tweede wedstrijd beet zij zich stuk op een heel vervelend vechtende tegenstander en verloor uiteindelijk door de senshu (eerst gescoorde punt bij gelijke stand). Haar tegenstandster verloor daarna de halve finale, waardoor er ook geen herkansing was voor Marin. Hekkensluiter van de zaterdag voor Kai Sei was Sarah Hagenaar in de categorie meisjes U18 +59 kilo. Sarah opende sterk in haar voorrondes, vooral door in de halve finale heel ruim te winnen van haar Belgische tegenstandster (o.a. lid van de Belgische Karate selectie en deelnemer op de WK). Sarah bereikte hiermee de finale, wat een zinderende wedstrijd werd. Uiteindelijk werd deze heel terecht door Sarah gewonnen met 3-2 op hantei (scheidrechter beslissing), met goud als resultaat!

Zondag was het de beurt aan de kumite karateka tot en met 13 jaar (jeugd) en acht Kai Sei’ers konden gaan strijden voor een plek op het erepodium: Wissal el Boudakhani, George Karapetjan, Kai Krul, Anika Monte, Mex Onderwater, Nicole Pappaioannou, Kosta Pappaioannou en Colin Vercammen. George (U14 jongens -55 kilo) en Kai (U14 jongens -42 kilo) verloren allebei hun eerste ronde van de latere finalist en konden daardoor rekenen op een herkansing. Na winst in de eerste herkansing, wisten ze zich niet goed te herpakken en verloren de strijd om het brons en eindigden beide jongens op een 5e plek. Zowel Colin (U14 jongens -42 kilo) als Anika (U14 meisjes -55 kilo) wonnen ruim en overtuigend hun eerst ronde, waarna zij hun tweede ronde met een klein puntenverschil verloren. Voor Colin zat er helaas geen herkansing in, voor Anika wel. Zij wist de strijd om het brons echter niet te winnen en werd eveneens 5e. Nicole Pappaioannou wist in de categorie U10 meisjes +33 kilo het goud te veroveren in een wedstrijd best of three. Ze won de eerste twee wedstrijden, waardoor een derde niet noodzakelijk was. Mex Onderwater kwam uit in de categorie U14 meisjes -48 kilo, voor het eerst in deze klasse. Zij wist door sterk en slim karate de halve finale te bereiken. Doordat ze deze wedstrijd verloor, plaatste ze zich voor de directe strijd om de 3e plaats. Mex wist zich goed op te laden voor haar laatste wedstrijd, trok de winst naar zich toe en haalde daarmee het brons binnen. Kosta Pappaioannou startte in de categorie U14 jongens +55 kilo tegen een hele sterke tegenstander, tevens latere kampioen, en moest zijn meerdere in hem erkennen. Door deze verliespartij van de latere finalist kon Kosta zich gaan opmaken voor de directe strijd om het brons in de herkansing. Na een zeer spannende strijd, waarbij niet werd gescoord, won Kosta met 4-1 op hantei en het brons was binnen. Al eerder was Wissal el Boudakhani gestart in de categorie U14 meisjes +55 kilo en had daar inmiddels de finale bereikt. De mooie eindstrijd werd door Wissal overtuigend met 4-0 gewonnen en daarmee was voor haar ook het goud binnen.

Al met al wederom een zeer geslaagd kampioenschap, waarbij iedereen natuurlijk benieuwd is naar de NK Karate U21 in eigen huis (Oosterpoort) komend weekend. Ook interesse om (top) wedstrijdkarate of andere budosporten te beoefenen, kijk op www.kaisei.nl.